Epoxy is beperkt hittebestendig, de meeste van onze epoxyharsen zijn bestand tot circa 70 graden tenzij anders aangegeven. Er zijn bepaalde epoxyharsen die geschikt zijn voor hogere temperaturen, deze hittebestendigheid wordt echter pas bereikt nadat de epoxy wordt afgebakken op de aangegeven temperatuur. Dit soort systemen zijn over het algemeen niet gebruiksvriendelijk en worden vaak alleen voor professioneel industrieel gebruik toegepast.
Voor epoxy onderzetters geldt dat in de meeste gevallen de epoxy bestand is tegen warme dranken, echter kunnen zeer hete kopjes in combinatie met uitstekende randjes kringen achterlaten.
Veelgestelde vragen
Hier geven we antwoord op veelgestelde vragen met betrekking tot epoxy en andere materialen.
Heb je een vraag die er niet bij staat? Laat het ons weten.
Hoeveel epoxy je nodig hebt hangt af van het formaat van je project en hoe je de epoxy wilt gebruiken. Voor het aanbrengen van een coating met een kwast of roller verbruik je circa 250 gram per m2 per laag, op hout is 2-3 lagen gebruikelijk.
Het gebruik bij glasweefsel is per weefsel verschillend en staat per weefsel apart aangegeven bij het product.
Voor het gieten van epoxy gebruik je circa 1 kilo epoxy per millimeter laagdikte per vierkante meter. Om exact uit te rekenen hoeveel epoxy je nodig hebt kun je gebruik maken van onze epoxy rekentool. Hierin kun je de formaten van je project invullen en zie je exact hoeveel je nodig hebt.
Indien goed voorbehandeld (ontroest en ontvet) is epoxy prima op staal te gebruiken om bijvoorbeeld te plamuren of een roestwerende coating aan te brengen. Voor oude schepen met veel putcorrosie kan teerepoxy een optie zijn. Deze epoxy bevat een hoog gehalte bitumen waardoor het extra roestwerend is. Door de dikte van de teerepoxy zijn de putten ook minder zichtbaar wat een gladder resultaat oplevert.
Epoxy hecht uitstekend op polyester. Epoxy is bij voorkeur geschikt om polyester reparaties uit te voeren. Het voordeel van epoxy is dat het sterker is dan polyester en volledig waterdicht is, in tegenstelling tot polyester waarbij nog een gelcoat moet worden toegepast.
Wanneer epoxy niet hard wordt bestaat er een grote kans dat je niet de juiste mengverhouding hebt gebruikt (of heb je helemaal niets gemengd). Te weinig of te veel verharder resulteert in het niet volledig uitharden van de epoxy. Let hierbij op dat sommige epoxyharsen op gewicht worden gemengd en andere op volume.
Als je epoxy gebruikt bij temperaturen onder de 21 graden dan kan de uithardingstijd langer duren dan in de handleiding staat aangegeven. Als de omgevingstemperatuur kouder is zal de verwerkingstijd langer zijn en de uitharding langer duren. Is het warmer dan geldt het tegenovergestelde; een kortere verwerkingstijd en een snellere uithardingstijd.
De gemengde hoeveelheid is ook van belang bij de uitharding. Hoe groter het volume van de gemengde epoxy des te meer warmte deze kan ontwikkelen wat resulteert in een kortere uitharding. Dikke lagen epoxy harden dus sneller uit dan dunne lagen.
Welke epoxy je nodig hebt hangt af van de toepassing waar je het voor wilt gebruiken. Een belangrijke factor is de laagdikte waarin je de epoxy wilt aanbrengen. In ons product overzicht staat aangegeven tot welke laagdikte de epoxyhars te verwerken is. Heb je specifieke vragen of een epoxy geschikt is voor jouw project? Neem dan contact op, we helpen je graag op weg.
Epoxyharsen en UV-stabilisators kunnen kristalliseren bij temperatuurschommelingen. Epoxyhars en UV-blocker voor epoxy krijg je weer vloeibaar door het circa 10-15 minuten in warm water te zetten tot het geheel weer een heldere vloeistof is. Laat het materiaal hierna afkoelen voor gebruik. Het kristalliseren van de materialen heeft geen negatieve invloed op het eindproduct.
Epoxy kun je circa 2 jaar bewaren mits koel en donker bewaard. De verharder kan in de loop der tijd wel geler worden. Dit doet niets af aan de werking maar kan ongewenst zijn voor transparante toepassingen. In de praktijk is epoxy nog veel langer te gebruiken.
Epoxy is een fantastisch materiaal. Maar in toepassingen waar een transparante afwerking is gewenst kan UV-straling van de zon een ongewenste vergeling en aantasting van de waterbestendigheid veroorzaken. Het is niet altijd nodig om epoxy te combineren met een UV-blocker, bijvoorbeeld wanneer de epoxy niet transparant blijft of niet in aanraking met direct zonlicht komt.
Epoxyharsen die vaak met kleurstoffen worden gecombineerd of gebruikt worden voor toepassingen zoals lijmen en plamuren bevatten vaak geen UV-stabilisatoren omdat het in deze gevallen niet nodig is. Om vergeling door zonlicht op lange termijn echt te minimaliseren kun je zelf UV-blocker toevoegen of een epoxy gebruiken waar de UV-blocker al aan is toegevoegd.
Niet uitgeharde epoxy kun je verwijderen met azijn of natte huishouddoekjes. Gereedschap is te reinigen met aceton.
Epoxy hecht vrijwel overal op, wanneer epoxy is uitgehard is de enige optie vaak schuren. Indien de epoxy zich bevindt op een ondergrond met mindere hechting kun je de epoxy verwarmen met een föhn tot maximaal 90 graden tot de epoxy zachter wordt, verwijder de epoxy daarna mogelijk met een verfkrabber of plamuurmes. De overgebleven epoxy kun je verwijderen met schuurpapier. Zorg voor voldoende ventilatie wanneer je epoxy gaat verhitten.
Dit heet "amineblush" en kan gebeuren als er gewerkt is bij een hoge luchtvochtigheid of als de uithardende epoxy nat wordt. Voordat er volgende lagen worden aangebracht moet de amineblush verwijderd worden met water en een schuursponsje omdat anders de volgende laag niet of slecht zal pakken.
Amineblush kan ook ontstaan doordat de epoxy is opgebracht op een natte ondergrond. Het aanbevolen vochtigheidspercentage van hout is < 12%. Om het vochtigheidpercentage nauwkeurig te meten, kun je gebruik maken van een vochtmeter.
Amineblush kan ook worden voorkomen door peelply(scheurweefsel) te gebruiken.
De oorzaak hiervan is vettigheid. Hierdoor trekt de epoxy weg op sommige plekken. De oplossing is weer opschuren en met name de slechte plekken weer goed ontvetten. Vervolgens nog een laag epoxy opzetten.
Let op dat je een geschikte ontvetter gebruikt voor epoxy . Sommige ontvetters laten juist residu achter waardoor de epoxy wegtrekt.
Geschikte middelen: Aceton, water en ammoniak, Mr.Boat bio ontvetter, St Marc.
Ongeschikte middelen: Wasbenzine, terpentine, remreiniger, aceton vervanger, reinigingsthinner, de meeste ontvetters voor verf.
Epoxy hecht niet op siliconenrubber, polyethyleen, polypropyleen, teflon en loswas. Siliconenrubber er polyethyleen wordt hierdoor vaak gebruikt als mal om te epoxy te lossen.
Nee, onze epoxy is niet geschikt om te verspuiten.
Verdun epoxy nooit zelf, tenzij anders aangegeven op het etiket. Indien gewenst kan Mr.Boat injecteer epoxy worden gebruikt. Deze epoxy is verdund met speciale epoxy verdunner en dringt diep door in de poreuze oppervlaktes. Let op dat de sterkte en waterdichtheid van injecteer epoxy minder is dan de standaard epoxy. We adviseren om een extra laag standaard epoxy aan te brengen over de injecteer epoxy laag.
Eventuele epoxy primers zoals Hydrant EP primer 2C en de Hempel light primer zijn te verdunnen met de hiervoor geschikte thinner.
Een andere manier om epoxy te verdunnen zonder aantasting van de mechanische kwaliteiten, is om de epoxy te verwarmen (bijvoorbeeld in warm maar geen heet water). De epoxy wordt vloeibaarder maar pas op: de verwerkingstijd zal dan ook korter zijn.
Epoxy is een relatief veilig product. Er is een klein percentage mensen dat een allergie heeft voor epoxy. Dit kan zich uiten in roodheid, jeuk, tranende ogen en/of kortademigheid. Deze symptomen gaan over, maar vermijd voortaan direct (huid)contact met niet uitgeharde epoxy.
Wij raden aan om gezichts- en huidbescherming te gebruiken tijdens het werken met epoxy. Gebruik tijdens het schuren van hout of epoxy altijd deugdelijke adembescherming! Mocht de huid toch in contact komen met epoxy, gebruik dan liever geen chemische middelen.
Epoxy moet op een veilige manier worden opgeslagen zodat het, in het bijzonder voor kinderen, niet in contact met de blote huid komt of ingeslikt kan worden. Niet uitgeharde epoxy hars of verharder kan giftig zijn voor in het water levende organisme.
In het algemeen: gebruik altijd handschoenen en vermijd contact tussen nog niet uitgeharde epoxyhars en harder en de blote huid. Wij raden aan om nitril handschoenen te gebruiken.
Wij zorgen er bij Mr.Boat voor dat er zo min mogelijk schadelijke stoffen in onze producten zitten en het bij de meeste producten zelfs niet nodig is om een masker te dragen en het product geschikt is om binnen te verwerken. Lees voor gebruik altijd de veiligheidsetikettering door om te zien wat de veiligheidsvoorschriften zijn. Veiligheidsinformatiebladen zijn op verzoek verkrijgbaar of te downloaden op de product pagina's.